Златен крст

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Златен крст
w

      Златен крст, тема од народното творештво.

     Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во засткалена дрвена рамка. 
     Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии- голем 28х34 см, 0,8кгр-среден 22,5х27,5 см, 0,6кгр-мал 17,5х21 см , 0,5кгр 
 
       Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
    Крстот како симбол на христијанството се сретнува во речиси секој дел од животот, иако за него се знаело и многу пред христијанството. Како мотив тој често се сретнува и во народниот накит. 
     Тој е симбол на плодноста и симбол на обновување на животот. Во употреба е од рагањето, односно овој симбол го прати човекот од рагањето па низ целиот негов живот. 
    Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста, присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти на подрачјето на нашата земја.
w w   Цена 27,18 $
Производот има повеќе можности за избор и можете да го нарачате во некоја од следниве варијанти: големина
Instagram logo