Кукла Паланечко

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Кукла Паланечко
w
     Кукла Паланаечко, тема од народното творештво.
     Носијата е изработена од природни материјали од кои се изработувале носиите.
     Рачна изработка, уникатен приомерок. Димензии 12х30см, тежина до 0,2кг      
 
 Народните носии се еден од највепечатливите елементи на македонската фолколорна традиција. Тие се израз на практичните потреби, но и длабоките инспирации на Македнонецот во создавањео на сопствената култура.
     Народниот вез, исто така, е значаен сегмент од големото културно наследство на македонскиот народ. Изработуван од македноската жена-везачка, тој во себе ги содржи духовните и естетските сваќања доминантни за овие простори.
     По својата декоративност и богати украси посебно се издвојува невестинската носија.
     Во селата окулу Крива Паланка, женската носија се одликува со карактеистични белези на шопските носии, рамно кроена бела платнена кошула, со куси ракави, украс на градите и на ракавите со апликации од волнени гајтани и срма.
     Појасот е од волна и конопна, пругасто шарена ткаенина, а скутината означена као скута е декорирана со ситни шарки меѓу кои има и китки од смени конци.
  Цена 24,27
Instagram logo