Кукла Дебарско

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Кукла Дебарско
w
     Кукла Дебарско, тема од народното творештво. 
     Носијата е изработена од природни материјали од кои се изработувале носиите.  
     Рачна изработка, уникатен приомерок. Димензии 12х30см, тежина до 0,2кг      
 
    Народните носии се еден од највепечатливите елементи на македонската фолколорна традиција. Тие се израз на практичните потреби, но и длабоките инспирации на Македнонецот во создавањео на сопствената култура.
     Народниот вез, исто така, е значаен сегмент од големото културно наследство на македонскиот народ. Изработуван од македноската жена-везачка, тој во себе ги содржи духовните и естетските сваќања доминантни за овие простори.
     По својата декоративност и богати украси посебно се издвојува невестинската носија.

     Носијата од селата во пределот на Дебарскот крај се одликува со носија во која е доминантна портокаловата боја, како посебен колористичен белег кој не се среќава во носиите од другите регинони во Македонија.
    Карактеристика на женската носија е бројноста на облеките и богатиот поткит од долги волнени и срмени рески, густо извезени мотиви и украси од срма, гајтани и оптоки.
   

  Цена 24,27
Instagram logo