Мангура

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Мангура
w
    Мангура, тема од народното творештво. 
     Изработена на бакарна фолија и поставена на дрвена основа.
     Рачна изработка, уникатен приомерок. Димензии 20х27х3см, тежина до 0,6кг    
 
     Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл.       
    Украсувањето на носиите е стара традиција, особено на предниот дел на градите. На облеката на невестите и помладите жени на градите од едната до другата страна се ставало накит мангура, кој потекнува од 14 век ,од Охридско.     
     Во изработката на експонатите, слики на бакар, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти.
 
  Цена 1.700,00 ден.
Instagram logo