Пафта Галичка

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Пафта Галичка
w
     Пафта Галичка, тема од народното творештво, украс кој се носел како дел од невестинската носија.
     Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во засткалена дрвена рамка. 
     Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии-голема 33х23х1,5 см, 0,8 кгр   
 
     Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите, кои се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
 
     Пафтите или токите имаат различна фома, најчесто се задржала кружаната фома, листовидна, испапчена и сл. 
     Во зависност од кој крај потекнуваат разликуваме Галичка, Охридска, Скопска, Крушевска итн. 
     Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста, присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти на подрачјето на нашата земја.

 

          
 
w w   Цена 3.000,00 ден.
Instagram logo