Опинок тип 3

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Опинок тип 3
w
Опинци тип 3 -  тема од народното творештво. 
     Опинците се рачно изработени од квалитетна телешка кожа.
       Рачна изработка, уникатен примеок. Големина бр 37.
 
      Народните носии и облеки се еден од највепечатливите елементи на македонската фолколорна традиција. Тие се израз на практичните потреби, но и длабоките инспирации на Македонецот во создавањео на сопствената култура.      
     Опинците се традиционални македонски обувки кои се носат и низ остатокот од Балканот. Тие се прават од кожа и немаат врвки, се одликуваат со издржливост и трајност, а некои од нив имаат роголик завршеток.
     Врвците биле додавани, но често се кинеле. Овој вид чевли денес го носат земјоделците заради нивната соодветност за работа,а  младите денессе повеќе ги носат поради нивната едноставност и лесен чекор
     Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти на подрачјето на нашата земја.
  Цена 1.500,00 ден.
Instagram logo