Камеа

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Камеа
w

  Привезок Камеа
ПРОДАДЕНО
Рачна изработка, уникатен примерок. 
Темата е изработена од бисер и вградена во украсна рамка,како привезок. 
    Вообичаено темата се прави рељефно и од скапоцени камења, ставени во рамка. Во суштина камета е начин да се потенцира и насочи вниманието на одредена тема, се почесто на одредена личност која ни значи, сакана, идол и слично. Од таму и значењето , Еден и Единствен.
    Најстарите камеи потекнуваат уште од времето на Вавилонците и Феничаните. Во времето на Александар Македонски, камеите се правеле да го истакнат рангот на војсководецот.Во 16 век тие се прават како модерен накит, медаљон со портрет во средината.
   Една од најстарите камеи е Tazza Farnese,  која потекнува од хеленистичкот период и се чува во археолошкиот музеј во Неапол, Италија.    
   Во прилог слики од познати светски камеи од историјата.
Димензии
-камеа  40-46 мм
-ланче 47 см
 
w w w w w   Цена 600,00 ден.
Instagram logo