Крст

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Крст
w
КрстПРОДАДЕНО!
тема од народното творештво.
     Изработена на бакарна фолија и поставена на дрвена основа.
     Рачна изработка, уникатен примерок. Димензии 16х28х3см, тежина до 0,5кг   
 
     Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл.       
     Крстот како симбол на христијанството се сретнува во речиси секој дел од животот, иако за него се знаело и многу пред христијанството. Како мотив тој често се сретнува и во народниот накит.
     Тој е симбол на плодноста и симбол на обновување на животот. Во употреба е од рагањето, односно овој симбол го прати човекот од рагањето па низ целиот негов живот.
     Во изработката на експонатите, слики на бакар, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти.

 

 
 
 
 
  Цена 1.500,00 ден.
Instagram logo