Кукла Мариовско

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Кукла Мариовско
w
     Кукла Мариовско, тема од народното творештво.
     Носијата е изработена од природни материјали од кои се изработувале носиите.
     Рачна изработка, уникатен приомерок. Димензии 12х30см, тежина до 0,2кг    
   
  Народните носии се еден од највепечатливите елементи на македонската фолколорна традиција. Тие се израз на практичните потреби, но и длабоките инспирации на Македнонецот во создавањео на сопствената култура.
     Народниот вез, исто така, е значаен сегмент од големото културно наследство на македонскиот народ. Изработуван од македноската жена-везачка, тој во себе ги содржи духовните и естетските сваќања доминантни за овие простори.
     По својата декоративност и богати украси посебно се издвојува невестинската носија.
  Цена 1.500,00 ден.
Instagram logo