Галичка пафта 2217

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Галичка пафта 2217
w
Галичка пафта 2217
Тема од народното творештво.
      Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена застаклена рамка.  Димензии 27х20 см 0.620 кг           
      Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите, кои се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
      Еден од повпечатливите украси била пафтата која се носела на појасот на носијата како негов главен дел, а се изработувале пафти за невести, пафти за празници, пафти за секој ден исл. Пафтите потекнуваат од 18 век. 
     Пафтите или токите имаат различна фома, најчесто се задржала кружаната фома, листовидна, испапчена и сл. 
     Во зависност од кој крај потекнуваат разликуваме Галичка, Охридска, Скопска, Крушевска итн. 
     Во изработката на експонатите, присутна е креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти.
w w   Цена 2.950,00 ден.
Instagram logo