Обетки Гулабици

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Обетки Гулабици
w
     Обетки Гулабици, тема од народното творештво, потекнуваат од Охрид
     Изработена на бакарна фолија и поставена на дрвена основа.
     Рачна изработка, еден приомерок. Димензии 21х15х3см, тежина до 0,6кг   
 
     Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл.       
     Охридски Обетки Гулабици, потекнуваат од античко време пронајдени на локалитетот Трбенишко кале Охридско од 3 век пред нашата ера.
     Изработени се од злато и гранит. Античкиот накит е откриен во кнежевските гробови на локалната аристократија на племињата кој жевееле во Македонија
 
     Во изработката на експонатите, слики на бакар, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти.

 

  Цена 1.500,00 ден.
Instagram logo