Камен мост во Скопје

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Камен мост во Скопје
w

     Камен мост во Скопје, тема од народното творештво.

     Темата е изработена со пирографија односно пирографска техника, со горење се исцртува саканата тема на материјалот, дрво. Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии- мала 16х21см. 
 
      Камениот мост се наоѓа во центарот на Скопје и ги поврзува стариот и новиот дел на градот.
     Постојат две претпоставки околу датацијата на мостот. Според првата која е потврдена со археолошките проучувања, тој бил изграден во VI век, веднаш по катастрофалниот земјотрес од 518 год., во екот на градежните активности кои биле преземени низ сета Империја од страна на императорот Јустинијан I.
     Според втората претпоставка, која е поддржана со историски извори, мостот бил изграден во времето на султанот Мехмед II Освојувачот, во периодот меѓу 1451 и 1469 год.
  Цена 800,00 ден.
Instagram logo