Носија машка тип 1

Skip Navigation LinksПочетна : Детали за производот

Newsletter

Бидете навремено известени за сите промотивни понуди
Детали за производот - Носија машка тип 1
w

    Носија машка тип 1 -  тема од народното творештво. 

     Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во засткалена дрвена рамка.
     Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии 19х29 см, тежина до 0,2кг 
 
      Народните носии се еден од највпечатливите елементи на македонската фолколорна традиција. Тие се израз на практичните потреби, но и длабоките инспирации на Македонецот во создавањео на сопствената култура.
     Народниот вез, исто така, е значаен сегмент од големото културно наследство на македонскиот народ. Изработуван од македонската жена-везачка, тој во себе ги содржи духовните и естетските сваќања доминантни за овие простори.
     По својата декоративност и богати украси посебно се издвојува невестинската носија.
     Еден од повпечатливите украси била пафтата која се носела на појасот на носијата како негов главен дел, се изработувале пафти за невести , пафти за празници, пафти за секој ден итн.
     Во изработката на експонатите, слики на народни носии, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти на подрачјето на нашата земја.
w w   Цена 1.300,00 ден.
comments powered by Disqus